Fastighetsjuridik

Fastighetsjuridik

Fastighetsjuridik är ett brett område som bland annat reglerar köp och försäjning av fastighet, uthyrning och  ombyggnationer.

Vi på Werna Juridik har lång erfarenher av att arbeta med fastighetsrätt och kan hjälpa dig med exempelvis:

  • Entreprenadavtal, tvister vid entreprenad, entreprenör i konkurs
  • Konvertering av råvind/råyta till bostad
  • Konvertering av lokal till bostad
  • Upplåtelseavtal/tilläggsavtal bostadsrätt
  • Tillstånd och bygglov vid nybyggnation
  • Lokalhyresgäst i konkurs

 Läs mer nedan vad du kan få hjälp med hos oss.

Entreprenadavtal

Att skriva ett tydligt och genomtänkt entreprenadavtal är en viktig del i varje bygg- eller renoveringsprojekt. Det handlar om att reglera ansvar, tidsramar, kostnader och hur eventuella ändringar ska hanteras. Om något går fel är det avtalet man lutar sig mot.

Några saker som ofta blir problematiska:
•    Oklara ansvarsfördelningar
•    Muntliga överenskommelser utan dokumentation
•    Tidsplaner som inte följs och utan konsekvenser
•    Frågetecken kring betalning och material
•    Avsaknad av regler för hur ändringar ska hanteras

Tvister vid entreprenad:

När projekt inte blir som förväntat uppstår ibland konflikter. Det kan handla om förseningar, fel i utfört arbete, oenighet om kostnader eller missnöje med slutresultatet. Vid sådana situationer kan det vara viktigt att få hjälp med att klargöra vad avtalet säger, och vad som faktiskt kan krävas av den andra parten.

Entreprenör i konkurs

Om en entreprenör går i konkurs mitt under ett pågående projekt påverkar det ofta både ekonomi och tidplan. Det kan också skapa osäkerhet kring garantier, färdigställande och avtal. Den juridiska frågan blir då hur man på bästa sätt går vidare: vad kan krävas av konkursboet, hur kan man skydda sig mot ytterligare förluster, och vad krävs för att kunna avsluta projektet.

Konvertering av lokal till bostad

Att omvandla en lokal till bostad är möjligt, men förutsätter ofta bygglov och uppfyllnad av vissa tekniska och juridiska krav. . Det är därför klokt att ta reda på vad som gäller för både bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren i den enskilda situationen, innan projektet sätter igång.

Upplåtelseavtal/tilläggsavtal bostadsrätt

Vid upplåtelse av bostadsrätter eller när tilläggsavtal behövs – till exempel vid förändrad användning av lägenheten – är det viktigt att avtalen är korrekt utformade. Det skapar trygghet för både bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren, särskilt i framtida frågor om rättigheter och ansvar.

Tillstånd och bygglov vid nybyggnation

Innan ett byggprojekt kan påbörjas krävs ofta bygglov eller andra tillstånd. Det är inte alltid tydligt vad som gäller, eller vilka handlingar som måste bifogas. Att förstå processen och kraven kan spara både tid och pengar.

Genom att involvera en jurist i tillstånds- och bygglovsprocessen kan byggherren eller fastighetsägaren få professionell rådgivning och försäkra sig om att projektet genomförs i enlighet med lagstiftningen och på ett sätt som minimerar risken för rättsliga problem.