Familjerätt
Vi hjälper dig med juridiska frågor inom ekonomisk familjerätt
Som privatperson kan det uppstå frågor både gällande boendet och inom det som kallas ekonomisk familjejuridik. Oavsett vilken fråga du har finns vi här för att bistå i ärenden som rör exempelvis:
- Bouppteckning
- Testamente
- Framtidsfullmakt
- Äktenskapsförord
- Arvskifte
Vi anser att det ska vara enkelt att anlita en jurist och vi fokuserar alltid på att skapa bästa möjliga förutsättningar för dig samtidigt som du inte ska betala mer än nödvändigt. Tänk på att det är betydligt bättre att kontakta oss med en liten fråga innan det blir ett stort problem. Läs mer nedan om vad vi kan hjälpa dig med.
Bouppteckning
När någon avlider måste man, enligt lag, upprätta en bouppteckning. Det är en skriftlig sammanställning av dödsboet där man bland annat tar upp tillgångar och skulder och eventuellt testamente.
Mötet där alla som ärver den avlidne har rätt att närvara (bouppteckningsförrättning) ska hållas inom tre månader från dödsfallet och sedan ska bouppteckningen göras klar och skickas in till Skatteverket efter en månad. Bouppteckningen ska med andra ord vara klar inom fyra månader från dödsfallet. Det är inte ovanligt att bouppteckningen blir försenad då det kan ta tid att få uppgifter från försäkringsbolag, myndigheter m.m. I sådana fall måste anstånd begäras hos Skatteverket.
Testamente
Ett testamente är ett juridiskt dokument som berättar om hur en person vill att egendomen ska fördelas efter hans eller hennes bortgång. Kanske vill du att barnbarnen ska få del av något särskilt, eller säkerställa att sommarstugan stannar i familjen.
Det behöver inte vara krångligt att skriva ett testamente, men det krävs att det uppfyller en viss formalia för att vara giltigt. Dessutom underlättar det för de efterlevande om testamentet är tydligt. Anlitar du en jurist för att skriva testamentet vet att du att det blir rätt och tydligt, en trygghet för både dig och dina anhöriga.
Framtidsfullmakt
Med en framtidsfullmakt kan du i förväg bestämma vem som ska sköta om din ekonomi och företräda dig i framtiden, om du av olika anledningar blir oförmögen att fatta egna beslut. Det kan exempelvis vara en nära vän eller anhörig som du har förtroende för – en trygghet för både dig och din familj.
Du bestämmer själv vad fullmakten ska omfatta men det är däremot inte möjligt att ge någon fullmakt att bestämma över din medicinska vård eller tandvård.
Med hjälp av en jurist säkerställer du att framtidsfullmakten är juridiskt bindande och anpassas till dina behov och önskemål.
Äktenskapsförord
Ett äktenskapsförord är ett skriftligt avtal mellan (blivande) makar som kan upprättas innan äktenskapet eller när som helst under äktenskapet.
Genom äktenskapsförordet kan makar välja att göra viss egendom enskild, vilket innebär att egendomen inte ingår i en framtida bodelning då gemensam egendom, (efter avdrag för skulder) delas lika. Det är viktigt att hålla i minnet att det endast är egendom som tillhör den ena maken som kan göras till den makens enskilda egendom.
För att äktenskapsförordet ska vara giltigt måste det vara skriftligt, daterat och undertecknat av makarna, dessutom måste det registreras hos Skatteverket. Om man i ett senare skede ångrar sig går det bra att upprätta ett nytt äktenskapsförord, som även det ska registreras.
För att säkerställa att äktenskapsordet får den praktiska betydelse som makarna har tänkt sig, är det klokt att anlita en jurist. Det ger en trygghet för framtiden.
Arvskifte
Arvskifte är processen där den avlidnes tillgångar och skulder fördelas bland arvingar enligt lag eller testamentet. Det inkluderar att fastställa och värdera tillgångarna, betala skulder och sedan fördela återstående tillgångar mellan arvingarna.
En jurist kan vara till stor hjälp i arvskiftet på flera sätt. För det första kan juristen hjälpa till med att tolka och förstå den juridiska aspekten av testamentet eller arvsrätten om det inte finns något testamente. Därefter kan juristen bistå med att upprätta dokument och handlingar som krävs för arvskiftet, inklusive bouppteckning och eventuella överlåtelsehandlingar.
Juristen kan också hantera eventuella tvister eller frågor som kan uppstå mellan arvingarna och dessutom erbjuda rådgivning om skatter och andra ekonomiska aspekter av arvskiftet.